Reviews verzamelen

Reviews verzamelen

Klantreacties zijn noodzakelijk om je diensten te verkopen. Maar wat nou als je net gestart bent met je onderneming? Of als je net een nieuwe dienst online hebt gezet waarvoor je nog geen klantrecensies hebt? Of zelfs: wat te doen als je een cursus nog niet af hebt? Hoe kun je dan reviews verzamelen?

Hoe je situatie ook is, je moet aan reviews zien te komen. En dat kan op verschillende manieren en je kunt het ook helemaal fout doen.

Reviews verzamelen: hoe niet

Vraag geen beoordelingen aan je familieleden of vroegere collega’s. Plaats ook geen fake reviews. Fake reviews kunnen een slimme oplossing lijken, maar in werkelijkheid zijn het geen oplossingen en dit is nu gelukkig ook verboden. De bedoeling van reviews is dat ze zorgen voor sociale bewijskracht.

Familieleden

Reviews van familieleden hebben geen kracht want ze bewijzen alleen dat je familie je wil steunen en achter je staat. Dat is heel fijn, maar voor je prospects is dat niet interessant.

Irrelevante reviews

Reviews van werkgevers waar je ooit werkte of reviews van voormalige collega’s. Die zeggen natuurlijk wel iets over wie jij bent. Maar ze vertellen niet of de diensten die je nu aanbiedt de moeite waard zijn. En dat is wat je prospect wil weten. Dergelijke reviews vertellen natuurlijk wel iets over hoe het is om met jou te werken, maar ze vertellen ook dat je onervaren bent in je nieuwe business, want je hebt nog geen werkelijke reviews.

Fake reviews

Fake reviews zijn natuurlijk helemaal een rare en onhandige actie. Als ooit uitkomt dat je fake reviews geplaatst hebt dan ben je direct een onbetrouwbaar bedrijf. En je plaatst die reviews nou juist om je betrouwbaarheid te vergroten. Met fake reviews span je het paard dus achter de wagen. Niet doen. En vanaf 28 mei 2022 zijn fake reviews verboden en daar kun je een boete voor krijgen.

Hoe klantrecensies verzamelen

Nou, dat is eigenlijk heel simpel. Hoe denk je dat er recensies van een film in de krant komen terwijl nog niemand die film heeft kunnen zien? Zoek gewoon recensenten. Liefst recensenten uit je doelgroep.

Vraag ze om je cursus te beoordelen en er iets over te schrijven, of ga een uurtje kosteloos voor ze werken zodat ze iets over je werk kunnen zeggen.

Betrouwbaarheid van de klantbeoordelingen

Zo kun je aan reviews komen voor een gloednieuwe dienst of als je net gestart bent met je bedrijf. Klantbeoordelingen moeten betrouwbaar zijn om waarde als bewijsmateriaal te hebben. Betrouwbare reviews zijn recensies waar jij niets over te zeggen hebt. Dit kan heel simpel via de social media. Bijvoorbeeld op:

  • Facebook
  • Google maps
  • LinkedIn

Makkelijke manier om reviews te verzamelen

Online reviews verzamelen is de makkelijkste manier.

Facebook

Aan Facebook reviews kun je zelf niets veranderen en je kunt ook niet kiezen om een specifieke review niet te laten zien. De recensies die je daar ziet staan zijn dus betrouwbaar. Mensen kunnen erop vertrouwen dat er niets is weggelaten. En je kunt zien wie de review gegeven heeft. Als je zelf graag reviews via Facebook wilt gaan verzamelen, vul dan je volledige contactgegevens in op je fanpage. Daarmee activeer je de mogelijkheid om reviews te geven.

Google maps

Op Google maps kun je ook reviews verzamelen. En ook daar kun je niets aan die reviews veranderen en je kunt ook niet beslissen om er eentje niet te tonen. Ook betrouwbaar dus. Ook hier kun je zien wie de review gegeven heeft.

LinkedIn

Positieve reviews op LinkedIn zijn betrouwbaar want de ander schrijft de review. Je kunt vragen om een wijziging in de tekst, maar als de ander dat niet wilt doen, dan moet je de review nemen zoals hij is. Of niet.

En dat is gelijk het zwakke punt van reviews via LinkedIn; je kunt zelf bepalen welke reviews je toont. Dat is logisch, want LinkedIn is een langetermijn platform en als je iets heel anders gaat doen, dan zullen sommige reviews niet meer relevant zijn. Je kunt dan besluiten die niet meer te tonen.

Maar dat betekent gelijk ook dat je kunt beslissen om negatieve recensies niet te tonen. Dus het algemene beeld is dan niet 100% betrouwbaar.

Nadelen van social media voor reviews

De social media gebruiken om reviews te verzamelen heeft wel een groot nadeel: je reviews staat op dat platform en niet op je website. Dat kun je ondervangen door je reviews te embedden.

En ongeacht of het je bedoeling is om reviews te verzamelen via de social media: je kunt ze gewoon krijgen. En je kunt ze ook krijgen van mensen die nooit klant zijn geweest. Op Facebook kun je de reviews uitzetten door niet je volledige contactgegevens in te vullen. LinkedIn kun je hierin buiten beschouwing laten want dit zijn altijd reviews van mensen die je kent.

Google maps

Maar zodra je je bedrijf op de kaart zet op Google Maps, kan iedereen die dat wil daar een review plaatsen. Ook mensen die nooit klant zijn geweest en ook je concurrenten. Die recensies kunnen daar gewoon verschijnen en daar kun je niets aan doen. Dit vind ik een zwak punt van Google Maps, want reviews kunnen ook zowel onterecht als negatief zijn.

En als je een negatieve review krijgt dan is het wel eerlijk als zo’n negatieve review gegeven is door iemand die ook echt je klant geweest is en die dus ook een echte ervaring met je heeft. En dat is bij reviews op Facebook en op Google maps niet gegarandeerd: iedereen kan daar een review plaatsen. Ook als die mensen jou nog nooit gezien hebben.

Via je website

Je kunt natuurlijk ook online reviews verzamelen via je website. Dat had in het verleden een interessant voordeel. Als je hier een plugin voor neemt met gestructureerde gegevens dan kon je de waarde van de review communiceren met Google. Bijvoorbeeld hoeveel sterren je gekregen hebt.

Vroeger toonde Google deze sterren ook in de zoekresultaten, maar dat is voorbij. Google vindt beoordelingen via je eigen website niet betrouwbaar genoeg meer. Dus als je nu sterren voor je bedrijf in de zoekresultaten wilt hebben, dan moet je de reviews verzamelen op het platform van een onafhankelijke partij die gestructureerde data gebruikt. Bijvoorbeeld op Google maps.

Onafhankelijke partijen

Als het iets mag kosten, dan kun je natuurlijk ook online reviews gaan verzamelen op platforms die daar speciaal voor zijn. Denk aan Trustpilot of Opiness. Denk aan Nederlandreview en de Feedbackcompany. Ga gewoon even googlen als je zoiets wilt.

En er zijn ook nog platforms waar je betrouwbare reviews die je al hebt verzameld kunt importeren in het platform. Bijvoorbeeld reviews van Google maps en reviews van Facebook. Zo ontstaat er een mix van alle reviews die je ook op betrouwbare andere platforms hebt verzameld. En pagina kun je importeren in je website en dan ziet alles er netjes uit.

Maar als je een platform kiest, neem er dan eentje met gestructureerde gegevens. En zorg dat je er eentje neemt waarmee je je reviews ook kunt tonen op je website. Dan heb je hier het meeste voordeel van.

Reviews verzamelen is noodzaak als het om marketing gaat. Dit zou je dus ook moeten noteren in je marketingplan en begin er zo snel mogelijk mee.

Dit bericht is eerder geplaatst op 25 mei 2016

Van strippenkaart naar verdienmodel

Sommige verdienmodellen leveren je veel minder op dan andere verdienmodellen terwijl je er hetzelfde werk voor doet. Het is zaak dat je een verdienmodel kiest waar je voordeel van hebt. Hier vind je je keuzes.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

In 2006 ben ik mijn bedrijf begonnen. Ik specialiseerde me in e-mailmarketing, Mailchimp en later ook in MailerLite en SEO.

Ik ben doorgegroeid tot Get Clients Now!™ faciliator en ik wil mijn kennis graag aan je doorgeven.

Scroll naar boven