uitblinken als ondernemer

Uitblinken als ondernemer

Uitblinken als ondernemer vraagt van je om keuzes te maken. En als je dat doet dan is het niet meer zo moeilijk om uit te blinken. Hieronder bespreek ik 3 punten waar je keuzes in moet maken. En als je dat niet doet, dan kom je meer hobbels tegen op je weg dan wanneer je wel kiest.

Het eerste dat je nodig hebt om uit te blinken is een expertise. Je moet ergens goed in zijn en dat moet je niet onder stoelen of banken steken. Iets heel erg goed kunnen is een voorwaarde om uit te blinken.

Uitblinken door je niche

Vervolgens heb je een niche nodig: een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken en gemeenschappelijke behoeften aan wie je je diensten gaat aanbieden.

Het is om meerdere redenen essentieel dat je een niche kiest. Enerzijds is dit belangrijk omdat je doelgroep dan weet bij jou te moeten zijn. Anderzijds kun je wel ergens heel erg goed in zijn, maar hoe je dat kunt inzetten kan per doelgroep verschillen. En als klap op de vuurpijl verminder je de concurrentie door een niche te kiezen.

Houd er bij het kiezen van je niche rekening mee dat je niche groot genoeg is, maar weer niet zo groot dat iedereen tot je niche behoort.

Hoe wil je bekendstaan?

En dan kies je een discipline om in uit te blinken: hoe wil jij bekendstaan? Bij welke groep ondernemers wil je horen? Het is belangrijk om hier heel goed en zorgvuldig over na te denken. De keuze die je hierin maakt gaat bepalen hoe je je marketing gaat aanpakken.

Prijsvechter

Wil je bij de prijsvechters horen die altijd de goedkoopste zijn? Dat heeft consequenties voor de manier waarop je klanten wilt gaan aantrekken. Als je een prijsvechter wilt zijn, mag je marketing niet veel tijd en geld kosten. Maar is dat echt de manier waarop je werken wilt?

Persoonlijke benadering

Wil je het bedrijf zijn waar alle klanten bij naam bekend zijn? Wil je het bedrijf zijn dat handgeschreven verjaardagskaarten naar de klanten stuurt? Als je een persoonlijke band met je klanten wilt onderhouden, dan kun je niet gelijktijdig ook de goedkoopste zijn want persoonlijke contacten onderhouden kost tijd. En die tijd kun je niet aan betaalde opdrachten besteden.

Je moet dan dus duurder zijn dan de prijsvechters maar je mag ook duurder zijn, want je biedt iets dat prijsvechters niet bieden. Als je dit wilt, moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je een verdienmodel kiest dat hierbij past.

Maar denk er ook aan dat als je ervoor kiest bekend te staan als het bedrijf dat al z’n klanten bij naam kent, dit moeilijk te verenigen kan zijn met een mogelijke andere wens om zoveel mogelijk mensen te helpen. Want als je gaat opschalen, dan word je gelijktijdig ook minder persoonlijk.

Innovatief

Wil je het bedrijf zijn dat voorop loopt en altijd de nieuwste ideeën en oplossingen heeft? Innovatie vraagt denkwerk en onderzoek. Tijd die je besteedt aan nadenken en onderzoeken kun je niet besteden aan betaalde opdrachten.  Als je voor deze discipline kiest, kun je dus niet de goedkoopste zijn. Maar ook dat mag, want je biedt iets totaal anders dan de anderen.

Maar wat niet lukt

Je kunt niet alles tegelijk zijn. Het is niet handig om een verdienmodel te kiezen waardoor je op prijs moet concurreren en gelijktijdig een innovatief persoon te zijn die hoogst persoonlijke relaties onderhoudt. Want er zitten maar 24 uur in een dag.

Uitblinken: marketingstrategie

Realiseer je dat je keuze voor een discipline medebepalend is voor alles dat met je bedrijf te maken heeft. Ook voor je marketingstrategie.

Ik bedoel hiermee dat als je een prijsvechter wilt zijn, je niet heel veel tijd in je blog kunt steken, want met jouw lage prijzen moet je alle beschikbare tijd steken in het helpen van klanten. 

Anderzijds: als je het moet hebben van je persoonlijke banden met je klanten, dan kun je beter niet op profielensite gaan staan waar je tussen prijsvechters staat terwijl je niet op prijs wilt concurreren.

De discipline van marktleiders

Uitblinken als ondernemer vraagt dus méér van je dan alleen een uitstekende vakkennis. Je moet kiezen welke doelgroep je wilt bedienen en je moet kiezen welk type klant je wilt hebben en welke uitstraling je wilt hebben. Daarna pas je alles aan aan de keuze die je heb gemaakt.

In het boek * Discipline van marktleiders  van M. Treacy kun je prachtige voorbeelden vinden van hoe grote bedrijven dit aanpakken. Daar kun je je voordeel mee doen.

Uitblinken als ondernemer doe je door een duidelijk plan te maken waarin je duidelijke keuzes maakt. Dat leer in je het marketingplan van Get Clients Now!™. Ik ben facilitator voor dit *marketingsysteem en ik kan je hiermee helpen.

*Affiliatelinks

,

Dit artikel is eerder gepubliceerd op 1 december 2017

Van strippenkaart naar verdienmodel

Sommige verdienmodellen leveren je veel minder op dan andere verdienmodellen terwijl je er hetzelfde werk voor doet. Het is zaak dat je een verdienmodel kiest waar je voordeel van hebt. Hier vind je je keuzes.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

In 2006 ben ik mijn bedrijf begonnen. Ik specialiseerde me in e-mailmarketing, Mailchimp en later ook in MailerLite en SEO.

Ik ben doorgegroeid tot Get Clients Now!™ faciliator en ik wil mijn kennis graag aan je doorgeven.

Scroll naar boven