Bijgewerkt op 19 juli 2023

wat is relatiemarketing

Wat is relatiemarketing

Relatiemarketing is dé aangewezen marketingmethode als de factor “vertrouwen” in jouw beroep cruciaal is. Als het om vertrouwen gaat, is het niet genoeg als mensen een advertentie van je zien. Terwijl een warme aanbeveling van een goede vriend wel genoeg kan zijn.

Wat is relatiemarketing: definitie

Wat is relatiemarketing

Relatiemarketing is een marketingstrategie waarbij het gaat om het opbouwen van duurzame relaties met loyale klanten. Zodat er een kring van loyale klanten ontstaat die anderen naar je gaan verwijzen.

Op websites van virtueel assistenten lees ik ook vaak woorden als “samen”. Want waar jij van droomt is een echte relatie met je klant waarbij jullie je samen inspannen om het doel van je klant te bereiken.

Voordelen van relatiemarketing

Een belangrijk voordeel van deze vorm van marketing is dat je er nauwelijks iets voor nodig hebt, behalve jezelf. Je hebt er geen moeilijke dure tools voor nodig, je hebt er alleen belangstelling voor je klanten voor nodig.

Wat zijn loyale klanten

Als we het over loyale klanten hebben dan hebben we het ook over Customer Lifetime Value of CLV. Dat is een maatstaf voor wie je meest loyale klanten zijn:

  • Hoe lang bestaat de klantrelatie al?
  • Hoeveel tijd zit er tussen de eerste aankoop en de recentste aankoop?
  • Hoelang is het geleden dat de klant voor het laatst iets bij je gekocht heeft?
  • Hoe vaak koopt deze klant bij je?
  • Hoeveel geld heeft de klant bij je besteed?

Voor wie is relatiemarketing geschikt?

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik met oprechte verbazing heb gekeken naar een webshop-eigenaar die deze vorm van marketing met groot succes beoefent. Met inzet e-mailmarketing. Met groot succes bedoel ik nu een open rate van nieuwsbrieven van boven de 80% bij een erg grote mailinglijst. Uitzonderlijk knap!

Maar hoewel ik het geweldig vind, kan een webshop ook kiezen voor andere vormen van marketing.

Virtueel assistent

Maar er zijn ook beroepen waarin je nauwelijks een andere keuze hebt dan het leveren van echte aandacht en echte service. Ik denk dan jou VA. Maar ik denk ook andere beroepen waarbij de klant je kiest omdat hij je vertrouwt.

Maar relatiemarketing is meer

Relatiemarketing is nog meer: goed zorgen voor je klant. Je moet zorgen dat je klant tevreden is. En als die vriend van je klant vraagt hoe het was, dan moet hij positieve feedback krijgen voor zijn doorverwijzing. Want anders verwijst die vriend niet meer naar jou.

Als je kiest voor relatiemarketing moet je heel goed je best doen! Dat moet voor andere vormen van marketing ook. Maar als je echt loyale klanten wilt, dan moet je een stapje verder gaan.

Relatiemarketing is een strategie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld social media marketing. Dat lijkt een strategie, maar bijvoorbeeld Facebook is een tool en die tool kun je strategisch inzetten. Zorg dat je dat verschil helder hebt, want anders ben je heel druk bezig zonder te weten waar je precies naartoe gaat.

Van strippenkaart naar verdienmodel

Sommige verdienmodellen leveren je veel minder op dan andere verdienmodellen terwijl je er hetzelfde werk voor doet. Het is zaak dat je een verdienmodel kiest waar je voordeel van hebt. Hier vind je je keuzes.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

In 2006 ben ik mijn bedrijf begonnen. Ik specialiseerde me in e-mailmarketing, Mailchimp en later ook in MailerLite en SEO.

Ik ben doorgegroeid tot Get Clients Now!™ faciliator en ik wil mijn kennis graag aan je doorgeven.

Scroll naar boven